Wyszukiwarka
clafoutis z zielonym groszkiem i szynką
- 150 g świeżego lub mrożonego zielonego groszku
- 150 g szynki drobno posiekanej
- 75 g kremowego twarożku z czosnkiem i ziołami
- 150 ml śmietany
- 200 ml mleka
- 4 jajka
- 1 żółtko
- 40 g mąki kukurydzianej
- W misce wymieszać twarożek z żółtkiem. Ubijać dodając stopniowo jajka.
- Dodać mąkę, śmietanę i mleko. Wymieszać.
- Wmieszać szynkę i groszek. Doprawić solą o pieprzem
- Rozłożyć do 6 żeliwnych mini rondelków. Odkryte rondelki ułożyć w brytfannie. Do brytfanny nalać wrzącej wody tak, by sięgała do 1/3 wysokości rondelków.
- Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 ºC przez 30 minut.
- Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika