logo kominki Godin Polska
Wyszukiwarka
Szukaj w produktach Godin



clafoutis z zielonym groszkiem i szynką

garnek żeliwny garnki żeliwne clafoutis z zielonym groszkiem i szynką
  • 150 g świeżego lub mrożonego zielonego groszku
  • 150 g szynki drobno posiekanej
  • 75 g kremowego twarożku z czosnkiem i ziołami
  • 150 ml śmietany
  • 200 ml mleka
  • 4 jajka
  • 1 żółtko
  • 40 g mąki kukurydzianej
  1. W misce wymieszać twarożek z żółtkiem. Ubijać dodając stopniowo jajka.
  2. Dodać mąkę, śmietanę i mleko. Wymieszać.
  3. Wmieszać szynkę i groszek. Doprawić solą o pieprzem
  4. Rozłożyć do 6 żeliwnych mini rondelków. Odkryte rondelki ułożyć w brytfannie. Do brytfanny nalać wrzącej wody tak, by sięgała do 1/3 wysokości rondelków.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 ºC przez 30 minut.
  6. Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika